Het ziet er vaak sprookjesachtiger uit dan dat het in werkelijkheid is. Een verwaarloosde hond uit het buitenland die door een warm gezin geadopteerd wordt. Mensen zien hier vaak enkel de mooie kant van het verhaal, maar weet dat als je beslist om een hond uit het buitenland te adopteren, je er ook de minder mooie kant, de spanningen en het geduld moet bijnemen. Loop je te twijfelen voor een buitenlandse adoptie? Lees dan zeker eerst eens onze tips, zodat je goed weet waaraan je begint.

1.  Stel geen te hoge verwachtingen

De meeste baasjes hebben altijd hoge verwachtingen van een nieuwe hond, maar vaak zijn die net iets te hoog ingeschat. Houd in het achterhoofd dat wanneer je beslist om een hond uit het buitenland te adopteren, deze dieren vaak al heel wat miserie en angsten hebben meegemaakt. Daarnaast heeft de hond bij aankomst een lange en vermoeiende reis achter de rug die voor heel wat stress en prikkels heeft gezorgd. Als je hem dan overstelpt met heel veel knuffels en liefde, wat vanuit het standpunt van het baasje heel logisch is, kan dit voor je geadopteerde hond zeer vreemd en onaangenaam aanvoelen.

2.  Heb geduld

Wat veel mensen vergeten is dat buitenlandse honden, de Nederlandse taal niet begrijpen. Hoe goed je het dus ook bedoelt dat hij moet gaan liggen of een pootje geven, je hond zal je in het begin gewoonweg niet begrijpen. Oordeel dus niet te snel over het feit dat je hond niet wil luisteren. Vaak ligt dit gewoon aan het feit dat je hond jou niet begrijpt en er dus echt niets van snapt van wat jij van hem verlangt.

3.  Werk hard aan een vertrouwensband

Het allerbelangrijkste waarop je moet inzetten bij een geadopteerde hond uit zowel het buiten- als binnenland, is het bouwen aan een sterke vertrouwensband. En dat is vaak een werk van lange adem. Het vertrouwen bij de meeste honden die worden geadopteerd uit het buitenland, gaat meestal echt niet vanzelf. Je moet hier als baasje heel hard aan werken omdat de kans groot in dat deze honden in het verleden al zo vaak teleurgesteld zijn in de mens. Laat de moed echter niet onmiddellijk in je schoenen zakken. Eens je het vertrouwen van je hond hebt gewonnen, heb je een enorm sterke emotionele band met je viervoeter opgebouwd die van onschatbare waarde is.

4.  Beperk het contact

Een geadopteerde hond die aankomt in zijn nieuwe thuis heeft minimaal 6 weken nodig om volledig tot rust te komen na zijn lange en turbulente reis. En onder rust verstaan we ook echt rust! Dat wil dus zeggen dat je in die periode jouw hond beter nog niet in contact brengt met vrienden of familie. Hij moet al genoeg wennen aan zijn nieuwe thuis en zijn nieuwe baasjes. Laat staan dat hij dan al onmiddellijk bij de hele vriendengroep op de schoot moet.

Uiteraard vertonen niet alle buitenlandse geadopteerde honden dit gedrag. Het is echter wel iets om rekening mee te houden en hier op voorbereid te zijn vooraleer je definitief de beslissing neemt. Tot slot willen we ook nog even meegeven in dit artikel dat er ook heel wat honden zijn in onze Belgische asielen die nog zitten te wachten op een nieuwe thuis.

Hoe dan ook, of je nu een buitenlandse of een binnenlandse hond adopteert, je bewijst er een mooie daad mee. Wij wensen jou alvast veel succes, maar vooral veel plezier en liefde met jouw nieuwe viervoeter. Wil je graag meer advies over adoptie van een hond? Wij helpen je graag!